Liceul Experimentul non-formal

Pe parcursul celor 6 saptamani, elevii vor participa la o programa compusa din minim 13 intalniri, unde vor fi instruiti in metoda de Teatru Senzorial. Metoda este una bogata in potentialul sau de educatie non-formala si experientiala, fiind deja apreciata de sute de tineri din Timisoara cat si din afara tarii.

Prin participarea la program elevii vor avea contact cu situatii benefice dezvoltarii lor socio-emotionale, avand un impact pozitiv asupra capacitatilor intrapersonale si interpersonale, vor dobandi abilitati artistice si expresive, si de asemenea vor castiga incredere in sine, vor invata sa se accepte asa cum sunt, sa se descopere mai bine, si, in acelasi timp, sa construiasca un mediu mai incluziv si armonic in scoala, la care se vor intoarce cu zambetul pe buze.

Teatrul Senzorial este o metoda din ce in ce mai populara, asadar, alaturi de elevi vor fi antrenati in tehnici de educatie non-formala folosind aceasta metoda si angajati ai liceelor participante, cat si alti 30 de lucratori de tineret, pentru a sustine dezvoltarea profesionala a oamenilor care se implica in evolutia tinerilor.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Colegiul National Banatean

Timp de 6 săptămâni, Colegiul National Bănățean a găzduit Teatrul Senzorial în proiectul “Experientul Liceul Non-formal”. 15 elevi ai claselor a VII-a, a VIII-a, a X-a și a XI-a au participat la o serie de activități de educație non-formala și art-terapie folosind metoda de Teatru Senzorial, devenind pe parcurs actori în propriul lor spectacol imersiv și interactiv, ce s-a desfășurat în mai multe spații din cadrul Colegiului.
 
Prin intermediul activităților copiii au ajuns să se cunoască mai bine, să își dezvolte exprimarea artistică, să își diversifice abilitățile sociale și emoționale, să devină mai încrezători în propriile abilitați și să se accepte pe sine mai ușor.
 
Programa de activități și procesul de regie a spectacolului a fost desfășurat de către Sebastian Dobrescu, coordonatorul și regizorul Teatrului Senzorial.
Teatrul Senzorial este o formă de teatru în care spectatorii sunt legați la ochi și conduși într-o poveste în care ei sunt personajele principale. Este un spectacol ce iți trezește toate simțurile, reușind să sensibilizeze spectatorii cu momente speciale ce pot apărea în conexiunile ce se produc pe parcurs.
 
În urma spectacolului, un spectator ne-a lăsat următorul mesaj:
“Această experiență a fost cât multe luni de autocunoaștere. Acești tineri au jucat ca niște actori desăvârșiți, deținând tehnici de psihologie. Vă mulțumesc pentru experiența deosebită, în câteva minute am călătorit prin toată viața!
 
Succes mai departe!”

Liceul Special Iris

Oricând ai ocazia de a vedea lumea diferită, dacă o observi prin ochii copiilor.
 Toți copii au un univers interior bogat și creativ, care ar trebui cultivat și susținut, dar din păcate nu toți au acces la aceleași beneficii și oportunități.
 
Noi am văzut lumea prin ochii elevilor Liceului Teoretic Special Iris. În fiecare săptămână din luna mai ne-am întâlnit cu tineri cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, alături de care am descoperit tainele Teatrului Senzorial Labirint și am construit propriul lor spectacol imersiv, ce s-a desfășurat în curtea liceului.
 
Deși nu erau obișnuiți cu metoda teatrului senzorial, copiii au fost deschiși să iasă din zona de confort, să învețe cum se pot exprima prin toate cele 5 simțuri și cum pot avea grijă de oameni pe parcursul spectacolului. Copiii s-au distrat, au reușit să-și facă prieteni noi și să creeze un spațiu de siguranță, încredere și bucurie în cadrul grupului.
Iar indiferent de experiența lor cu disciplinele artistice, fiecare dintre ei a reușit cu brio să își creeze un moment personalizat de teatru senzorial și să desfășoare spectacolul pentru prietenii și familiile lor, cât și pentru profesori și angajați ai Liceului.
Mulțumim Iris pentru găzduire și tuturor participanților, care au venit mereu cu bucurie și entuziasm în suflet.
 
Terminăm acest proiect mai bogați și mai determinați.

Trimite-ne Un Mesaj

Ramai la curent cu evenimentele noastre

Abonează-te pentru a afla despre evenimentele viitoare: