Într-o societate a cărui ritm devine tot mai alert, putem ajunge adesea să pierdem contactul cu sinele nostru. Ne setăm obiective mari, muncim pentru a ne îndeplini obiectivele, ne uităm constant la progresul nostru și ignorăm semnalele corpului nostru, ceea ce ne poate aduce într-o stare de dezechilibru mental. Chiar dacă perseverența este o trăsătură importantă în domeniul profesional, uneori e importam să luăm o pauză și să ne întrebăm de ce avem nevoie în acel moment. Poate ne simțim prea obosiți, poate observăm că în ultima vreme am neglijat legăturile cu cei apropiați, poate suntem prea iritați vedem părțile pozitive din viața noastră.
Deși nu există o soluție universală, avem la îndemână o serie de obiceiuri pe care le putem încorpora în rutina noastră pentru a ne ajuta în menținerea echilibrului nostru intern și extern.
În primul rând, corpul este motorul nostru de acțiune, așadar nu trebuie neglijat.
- Asigură-te că îl hidratezi și îl hrănești suficient.
- Oferă-i suficientă odihnă în timpul nopții, de preferat între 7 și 8 ore de somn.
- Fă mișcare! Stresul acumulat se reflectă și în corp, așadar e important să îi dai voie să se elibereze. Poți alege orice activitate se potrivește pentru tine, fie că e vorba de exerciții clasice, yoga, dans, ori un sport specific – orice ieșire din inerție îți va oferi doza de endorfine necesară pentru a te simți mai bine.
Pe lângă nevoile fiziologice, igiena mentală este și ea la fel de importantă, așadar:
- Fii blând cu tine și oferă-ți pauze atunci când simți că e necesar. Poți să ții un jurnal în care să îți scri gândurile, ideile, emoțiile, pentru a menține contactul cu ce se întâmplă în interiorul tău și a observa ce schimbări apar.
- Hrănește-ți mintea – fie că e vorba de o carte, de un eveniment interesant la care participi, o limbă străină nouă sau o arie de interes pe care vrei să o aprofundezi,
- Explorează-ți latura creativă – ai o paletă foarte largă de activități pe care le poți încerca, de la pictură, sculptură, poezie la muzică, fotografie, meșteșug, teatru. Găsește-ți propriul canal de exprimare și joacă-te! Nu contează rezultatul obținut, ci procesul în sine. Dacă te face să te simți bine, înseamnă că ești pe drumul cel bun.
- Intră în contact cu natura – fie că faci o activitate specifică, sau alegi doar să stai printre copaci, natura te va înveli mereu în magia ei specifică.
- Meditează, chiar și 5 minute pe zi. Te va ajuta să te relaxezi și să intri în contact cu sinele tău interior.
- Definește-ți limitele! Fii conștient de situațiile și oamenii pe care îi agreezi și spune nu cu fermitate atunci când simți că limitele îți sunt încălcate.
- Fii conștient de situațiile care te ajută să îți reîncarci bateriile – fie că e vorba de timp cu tine, cu cei dragi, sau de o activitate preferată – și apelează la ele atunci când ai nevoie.
- Consultă un specialist atunci când simți că ai nevoie de ajutor – nu trebuie să suferim de o afecțiune gravă pentru a apela la ajutor specializat. Uneori avem nevoie doar de puțin sprijin pentru a lucra cu anumite arii din viața noastră și o persoana calificată îți poate oferi ghidajul de care ai nevoie într-un spațiu sigur, fără a te judeca.
Începutul pare tot timpul dificil, deoarece ne invită să ieșim din zona noastră de confort, însă curajul de a ne făuri o rutină sănătoasă aduce cu sine multe beneficii. Învață să te asculți și să îți aduci în viață elemente care să îți aducă o stare de bine și nu uita să te bucuri de drum.