Cum putem fi suport pentru ceilalti

Sănătatea mintală a devenit un subiect tot mai discutat în ultimii ani. Odată cu creșterea  prevalenței tulburărilor psihice, oamenii au început să înțeleagă cât de necesar este să deținem un sistem de suport care să sprijine persoanele aflate în dificultate. 

Statistic vorbind, se estimează că la nivel global, 1 din 8 persoane suferă de o tulburare mintală, iar în ceea ce privește copiii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani, 14% sunt afectați de o tulburare mintală, procentajul crescând la 26% pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani.

Spre deosebire de afecțiunile fizice, cele psihice pot trece de cele mai multe ori neobservate, însă doar pentru că rana nu este vizibilă, nu înseamnă că ea nu există. Fiecare persoană recurge la diverse strategii pentru a-și atenua disconfortul, sau dezvoltă diverse reacții sau comportamente de care nu e întotdeauna conștientă. Dacă observi o persoană că devine deconectată de ce întâmplă în jurul său, dacă pare constant tensionată și răbufnește în fața oricărei situații, dacă devine tot mai retrasă și începe să se izoleze de cercul social, sau dacă este mai mereu îngrijorată și semnele extenuării devin tot mai vizibile, nu o critica, ci încearcă în schimb să-i fii alături. De cele mai multe ori, acea persoană se află în impas și are nevoie de ajutorul tău. 

Având în vedere semnele care pot părea deseori “invizibile”, multe afecțiuni psihice ajung să fie nediagnosticate și implicit, nu au parte de atenția și tratamentul necesar. Însă noi, ca societate, putem de multe ori să acționăm și să ajutăm la prevenirea apariției lor, sau cel puțin, să facilităm procesul persoanelor din jurul nostru care se află în impas. Cum putem face asta? Soluțiile sunt simple și adesea, necesită doar o doză de compasiune și atenție din partea noastră: 

Ascultă  – Sună atât de simplu, însă poate face o diferență mare pentru acea persoană. Ceea ce devine important este modul în care asculți – într-un fel lipsit de judecată, fără să cauți să le dai sfaturi sau să oferi soluții. Ascultă-i doar ca să înțelegi prin ce trec, fii susținător în provocările cu care se confruntă, chiar dacă ție ți se par mici sau nesemnificative.

Susține – Oferă-i siguranța că ești acolo pentru el/ea și că se poate baza pe tine la nevoie, că îți poate cere ajutorul.  


Respectă limitele – Uneori, e posibil ca persoana în cauză să nu aibă nevoie de ajutorul nostru. E important să o ascultăm și să respectăm limitele pe care aceasta ni le impune, altfel se poate ca intervenția noastra să dăuneze mai mult decât să ajute, chiar dacă intențiile noastre sunt bune.  

Sprijină – Încearcă să vorbești cu el/ea despre problemele cu care se confruntă. Ajută-l să le verbalizeze, însă nu încerca să pui un diagnostic, ulterior acesta poate acționa ca o etichetă. Încearcă, în schimb, să-l susții în a căuta ajutor profesionist (consilier, psiholog, psihiatru). Pe lângă ajutorul specializat, îl poți ajuta să se reconecteze cu sinele său și cu oamenii din jur prin diverse activități – fie că sunt cursuri de teatru, de dans, de pictură, practicarea artelor facilitează menținerea sănătății mintale și deschid ușa către o comunitate nouă de oameni. 

În final, drumul către un echilibru mental poate arăta de multe ori anevoios, însă atunci când acționăm ca o comunitate, ne amintim că nu suntem singuri  Un simplu gest din partea noastră poate însemna mult pentru persoana de lângă noi. 

Proiect derulat de Asociatia Teatrul Experimental Senzorial, și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.

Alte Articole:

Burnout

Conceptul de burnout începe să fie din ce în ce mai răspândit, mai ales în mediile de lucru. Burnout-ul este, de fapt, un sindrom psihologic

Citeste

Despre echilibru

Într-o societate a cărui ritm devine tot mai alert, putem ajunge adesea să pierdem contactul cu sinele nostru. Ne setăm obiective mari, muncim pentru a

Citeste

Trimite-ne Un Mesaj

Ramai la curent cu evenimentele noastre

Abonează-te pentru a afla despre evenimentele viitoare: