Importanța artei în dezvoltarea copiilor

Din clipa în care vin pe lume, copii învață mereu câte ceva nou. Ajutați de instincte și ghidați de părinți sau cei în grija cărora se află, copiii explorează, observă și imită, încercând să înțeleagă cum funcționează lucrurile. Primii ani din viețile lor sunt despre o explorare fără restricții, timp în care au timp să se facă conexiuni în creierul lor care îi ajută să învețe și mai mult. 

Așa cum în primii lor ani ai vieții pot să se dezvolte prin explorare, arta le permite să manipuleze diverse materiale fără să fie prea constrânși și astfel să experimenteze, să se distreze și să învețe. Ce îi învață arta, practic pe copii? De ce ar trebui ca fiecare părinte să integreze activități artistice și mai ales, cum să le aleagă din multitudinea de opțiuni disponibile? Toate acestea sunt întrebări cărora le vom răspunde în rândurile următoare.

Tipuri de artă și beneficiile lor

Arta este limbajul secret al copiilor de expresie a opiniilor și conceptelor pe care încă nu le pot verbaliza. Importanța artei în dezvoltarea copilului este lăudată de părinți, psihologi, profesioniști în științele educației și medici pediatri deoarece oferă o perspectivă profundă asupra creativității și emoțiilor celor mici. Iată câteva activități artistice și efectele lor atât pe termen scurt, dar și pe termen lung.

Muzică

Ascultarea, dar și creația muzicii îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile intelectuale, auditive, senzoriale, de vorbire și motorii. Muzica este un limbaj universal și copiii care cresc ascultând muzică învață să se înțeleagă mai bine cu ceilalți copii și să se relaxeze. Muzica le stimulează, de asemenea, abilitățile de ascultare și inteligență emoțională.

Muzica pentru copii este un instrument didactic excelent. Rimele și repetările, împreună cu mișcările mâinilor, sunt o modalitate distractivă pentru copii de a-și spori vocabularul și a înțelege mai bine sensul cuvintelor.

Literatura și dragostea pentru citit

Psihologii educaționali specializați în educația timpurie a copilului sunt de acord că este dificil să dezvolți un obicei de lectură ca adult. În general, este posibil să insufli cuiva dragostea de lectură în timpul copilăriei.

Cititul copiilor este una dintre cele mai îmbogățitoare experiențe. Îi ajută să dezvolte abilități cognitive, cum ar fi memoria, limbajul și imaginația.

Copiii descoperă o lume incredibilă în cărți. Insuflarea dragostei pentru cărți și povești cu copiii de la o vârstă fragedă îi face pe aceștia să o vadă ca o modalitate de relaxare și ieșire din cotidian, nu precum o sarcină. Acest lucru face mult mai ușor încorporarea cărților în jocurile lor și timpul liber ulterior.

Indiferent dacă copiii încep să citească sau nu la școală, această abilitate trebuie consolidată acasă pentru ca aceasta să se dezvolte pe deplin. 

Teatrul

Participarea la spectacole de teatru, dar mai ales implicarea în ele îi poate ajuta pe copii să învețe valori importante precum respectul și toleranța.

Teatrul pentru copii le permite acestora să se pună în pielea personajelor care sunt foarte diferite de ei. Astfel, ei învață să se identifice cu alte personaje prin prisma experiențelor, ceea ce îi va face să fie mai deschiși și mai empatici. Teatrul poate deschide și ușa imaginației și creativității.

În plus, experiența teatrală este singura care se întâmplă în relație cu un grup, astfel ajută la deprinderea abilităților sociale, dezvoltarea autonomiei și a spontaneității. 

Pictura și desenul

Desenul și pictura sunt două activități foarte benefice. Acestea contribuie la dezvoltarea abilităților motorii fine, la scriere, citire, creativitate și sporesc stima de sine, printre altele. Cu pași mici, copiii învață să aibă încredere în ei și astfel să își asume responsabilități tot mai mari și să aibă curajul să fie mai vocali.

Totodată, desenul și pictura sunt modalități excelente prin care cei mici își exprimă sentimentele și emoțiile. Și dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, cele două activități artistice joacă un rol semnificativ în dezvoltarea personalității și maturitatea psihologică.

Experții recomandă accesul copiilor la activități gratuite de desen și pictură. În acest fel, copilul poate da frâu liber imaginației și expresiei sale creative. Materiale precum creioane, lut, vopsea degetelor și acuarele sunt cele care îi vor inspira și vor putea să experimenteze pe tablă, carton, pânze și chiar pereți. Lumea întreagă este pentru ei o pânză pe care să o umple cu povești, fie ele concrete sau abstracte.

Abilități pe care copiii le dobândesc prin procesul de creație

Aptitudini matematice

Arta îi ajută pe copii să înțeleagă concepte precum numărarea, dimensiunea, forma, efectuarea de comparații și promovarea raționamentului spațial.

Aptitudini lingvistice

Copiilor le place să-și descrie lucrările și, dacă nu, ar trebui încurajați să facă acest lucru. A vorbi despre lucrări de artă și a forma povestiri scurte pe baza lor poate introduce copiii în formarea propozițiilor, secvențierea și sporirea vocabularului. 

Dobândesc libertate de exprimare

O pânză goală are posibilități nelimitate iar imaginația copiilor poate surprinde în cele mai nebănuite feluri.  Cei mici trebuie încurajați să își dezlănțuie imaginația și să fie gata pentru surpriză. Indiferent dacă arta este abstractă sau doar o mâzgăleală colorată, copilul are multe de spus.

Abilități motorii

Dezvoltarea abilităților motorii fine includ ținerea creioanelor, pensulelor, creioanelor și cretei și coordonarea mâinilor cu ochii. Aceste abilități stau la baza abilităților de scriere și abilităților artistice și a altor activități școlare.

Dezvoltare cognitivă

Arta îi ajută pe copii să înțeleagă relația cauză-efect, să identifice culorile și tiparele. Ei pot să dezvolte abilități de planificare și organizare pe măsură ce vizualizează opera de artă.  Amestecarea culorilor pentru a crea o culoare nouă contribuie, de asemenea, la gândirea critică și îi ajută să înțeleagă relația cauză-efect implicată.

Concluzie

În cadrul procesului creativ cel mai important este chiar procesul în sine și nu rezultatul. Dacă adulții consumă prea multă energie pentru a critica sau a lăuda o creație a copilului, acesta se va concentra apoi doar pe părerea celorlalți. Este important să se bucure de artă și să exploreze.

Articol scris de Violeta Bogdan.

Proiect derulat de Asociatia Teatrul Experimental Senzorial, și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.

Alte Articole:

Burnout

Conceptul de burnout începe să fie din ce în ce mai răspândit, mai ales în mediile de lucru. Burnout-ul este, de fapt, un sindrom psihologic

Citeste

Despre echilibru

Într-o societate a cărui ritm devine tot mai alert, putem ajunge adesea să pierdem contactul cu sinele nostru. Ne setăm obiective mari, muncim pentru a

Citeste

Trimite-ne Un Mesaj

Ramai la curent cu evenimentele noastre

Abonează-te pentru a afla despre evenimentele viitoare: